Družstvo Fair & Bio Pražírna se přidává jako dodavatel

Jsme sociální podnik, kde zaměstnáváme znevýhodněné lidi a pražíme fairtradovou bio kávu. Prosazujeme ekonomickou, sociální a ekologickou udržitelnost.

Kávu pražíme ve středočeském Kostelci nad Labem a je ručně balená osobami se zdravotním postižením. Jsme zároveň družstvo jako všichni fairtradoví pěstitelé kávy a podporujeme sdružování lidí a organizací, kterým jde o prospěšnost lidem a přírodě. Družstevní forma podniku pro nás znamená transparentní a společné rozhodování i podporu sociální soudržnosti a prostor pro seberealizaci iniciativních jedinců. Hlásíme se tak k více jak 170-leté tradici družstevního podnikání v českých zemích, které v ničem nezaostávalo za průkopníky ze zemí Západní Evropy.

Zároveň usilujeme o rozvoj lokální ekonomiky, komunit a důstojnou práci – nejen zapojením do fair trade, ale i u nás v České republice. Je nás 25 družstevníků, 12 zaměstnanců z toho 9 s handicapem. Většina z nich je s námi stabilně, práce v pražírně totiž pro ně znamená hned několik benefitů najednou: finanční příjem, smysluplnou seberealizaci, mezilidské kontakty, zlepšení vlastních dovedností a vzdělávání.

Od našich zákazníků víme, že každému chutná káva jinak. K mání jsou 100% arabiky z Latinské Ameriky, Afriky a Asie jak tradičně upražené ve stylu italského espressa, tak ty světleji upražené, kde vynikají ovocné či květinové chutě – pro fanoušky Třetí kávové vlny. V rámci systému fair trade ukazujeme cestu od pěstitelů ke spotřebitelům jako transparentní a nejkratší možnou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *