Členové

 


Zakládajíci členové / Proč jsme založili obŽIVU?

 

Jaroslav Lenhart

Spolek obŽiva pro mě osobně znamená naplnění mé potřeby zatkat do Českého prostředí impulz společného obchodu, tak jak jsem jej poznal například v Německu a nebo z první republiky z tehdejších družstevních prodejen. Taky je pro mě jako pro zemědělce nadějí, že nějaký obchodní subjekt se vymaní z tlaku trhu a začne si uvědomovat co má opravdovou hodnotu pro život náš i budoucích. Velmi si vážím možnosti spolunést tento impulz v naší milé Praze.

 

Jan Valeška

Po letech organizace společných objednávek od ekozemědělců na Toulcově dvoře, dalších letech zakládání a pomoci v rozvoji odběratelských skupin KPZ po celé republice, je obŽIVA dalším krokem na cestě k tomu, že bio je normální a je všude a naše spotřebitelské možnosti jak ovlivňovat náš potravinový systém se zase o kousek posunou směrem od pasivního konzumu k aktivnímu občanství, lidskosti a vzájemnosti.

 
 

Lukáš Rudlofský

Chci pomoct ke zvýšení dostupnosti Bio zboží, zlepšit povědomí o ekologickém zemědělství a Obživa je dobrý a spravedlivý”nástroj” jak propojit sedláky se spotřebiteli.

 
 
 
 

Tomáš Hajzler (neformální zakladatel)

V devíti z deseti případů, kdy si připíjíme, si připíjíme na zdraví. Víme, že bez zdraví – ne-mocní, jsme jaksi bez moci. Mimochodem, proto se i při každém setkání zdrav-íme. Někde uvnitř všichni víme, že zdraví je naprostý základ všeho. V málokterém projektu proto vidím takový smysl jako v Obživě, která má ambici propojit ekozemědělce a ekovýrobce přímo se spotřebiteli. Je pro mě obrovskou nadějí, pomoci vybudovat příklad toho, jak si v dnešním světě obstarávat jídlo, které prospívá zdraví člověka i planety. Příklady jsou nejlepšími učiteli a já proto věřím, že Obživa se stane inspirací dalším podobným projektům, které nabídnou alternativu anonymním nadnárodním řetězcům, plným chemo-potravin přetahovaných po celé planetě napojených na současné průmyslové zemědělství, které ničí přírodu a lidské zdraví jako máloco jiného. Věřím, že se tak projekt jednoho malého obchůdku někde uprostřed Prahy může stát počátkem něčeho, co jednoho zajistí většině našinců jídlo, které nepoškodlo přírodu a které přitom prospělo jak našemu zdraví tak i radosti většiny.

 


Kto je ještě v přípravném týmu?

 

Michaela Křivková

Jako dítě jsem jezdila k prarodičům na Slovensko. Bydleli v domě, který si sami s pomocí rodiny postavili, se zahradou plnou zeleninových záhonků a ovocných stromů, menších zvířat i opečovávané vinice. V té době mi babiččin způsob hnojení slepičinci a stahování králíka z kůže přišel jako vrchol nevkusu.
Když mi bylo asi deset, tělo začalo vysílat podivuhodné signály, které lékař vysvětlil jako působení rostoucích hormonů, kterými je krmena drůbež z konvenčních chovů. A tím se kuře a vajíčka od babičky pro mě staly jedinou možností. A začala moje první dieta.

Druhá vlna přišla asi o tři roky později, kdy jsem v čekárně u své zubařky narazila na tiskoviny ukazující detaily masné výroby – s chovem zvířat to mělo pramálo společného. A protože jsem duše citlivá, po příchodu domů jsem rodině oznámila, že je ze mě vegetarián.
V průběhu let se opatřování jídla v takové podobě, aby odpovídalo etickým, ekonomickým i kvalitativním nárokům, stal opravdový oříšek. Nemluvě o sociální stránce celé věci. Ale čas louskání ořechů nadešel, a proto je teď obŽIVA i můj denní chléb.

 

Zita Nevečeřalová

Proč jsem se přidala k obŽIVĚ? Protože mi záleží na tom, co jím a jakým způsobem to bylo vypěstováno – a nejen na tom… Protože kupovat v supermarketu bio okurku ze Španělska, zabalenou do plastové fólie, mi přijde prostě absurdní… ObŽIVA je skvělá cesta jak se dostat k jídlu, vypěstovanému s úctou k Zemi, za férovou cenu, bez zbytečných kilometrů, obalů, marží… navíc s možností přímo ovlivnit fungování spolkového obchodu a být součástí společenství stejně smýšlejících lidí… ObŽIVA si nehraje na bioobchod – obŽIVA je mnohem víc!

 

Marek Bindr

Proč to dělám a podporuji obŽIVU?

Protože v tom vidím smysl!

 
 
 

Leoš Longauer

Ako som sa dostal ku koordinácii zrodu prvej spolkovej Obživy? Odpoveď: teraz už viem, že onen slepý sa k tým husliam nedostal vôbec náhodou.
Začnem klasicky. Prichádzam z Košíc, z ďalekého východu Slovenska, z normálnej, teda bežne polo-(ne)funkčnej rodiny. Úspešne sa mi darí naplňovať očakávania spoločnosti – vyštudoval som vysokú školu, splnil som si demografické povinnosti (dve deti), dodržujem zákony, platím dane a pracujem pre super nadnárodnú elektrotechnologickú korporáciu.

Ale, je tu jedna genetická vada, ktorá robila problémy už mojim rodičom a občas znervózňuje mojich spolupracovníkov. Snažím sa myslieť na druhých. Nie byť obeť, na úkor seba, iba snaha po zmysluplnej rovnováhe. A práve k tej by som rád prispieval i naďalej. Keďže som praktický človek, tak rád prispievam efektívne (a zároveň ľudsky). Obživa sú teda teraz moje husle (a moja slepota, nech ostáva predmetom vtipu).

Tento počin – obŽIVA – nieje (len) alternatíva. Je to jedna z konkrétnych možností ako komplexne rozvíjať a posilňovať ľudskú prirodzenosť a napomáhať k rovnováhe skrze prepojené ľudské potreby – skrze najhmatatelnejšiu fyziologickú, jedlo, tiež potreby istoty po zdravom a udržateľnom zdroji jedla, potreby spolunáležitosti s neanonymnými pestovateľmi, a zároveň príležitosť k seberealizácii. Nebavíme sa o žiadnej utópii, ale o praktickom ľudskom dorovnávaní deficitu na “trhu” života.

Čo je pre Vás vaša plnohodnotná Obživa?

 


Členové – obživovaní / Proč jste se přidali?

 

Martina Elterlein

Důvod, proč jsem se k vám přidala je ten, že člověk sám nic nezmůže.
Nechci podporovat nadnárodní řetězce, ale dělám to, protože bio obchody mi přijdou předražené.
Vím, jak je těžké dát lidi dohromady, jak se vytrácí mezi námi důvěra, tak chci podpořit iniciativy, které to nevzdaly.

 
 
 

Ivana Sládková

Pro mne Obživa představuje zdravý koloběh. Funguje jako živý organismus (už teď, kdy vzniká:). Je otevřená, překvapující, férová, domácká. Těším se na setkávání s lidmi podobného smýšlení, na tu vzájemnost. A taky vidím vysokou hodnotu v práci farmářů – zemědělců, kteří pěstují potraviny ekologicky, přičemž tak pečují i o půdu a krajinu. V Obživě vím, že jsou vztahy nastaveny férově, že zemědělci dostanou odpovídající peníze napřímo a že všichni máme spoluzodpovědnost za to, aby měli dobré podmínky pro hospodaření. Což se týká i jistoty odbytu. Těším se, jak budu víc vařit ze sezónních potravin a že taky budu jejich prostřednictvím víc vnímat roční období. Pro mne to vzácnost, být součástí Obživy, zdroj radosti i učení. Snad přímo prazdroj.

 

Michal Ďuríček

Co se týče mých důvodů ke vstupu do spolku, samozřejmě jeden z nich je možnost získat kvalitní potraviny od místních výrobců. To je hodně důležité. Nicméně mám k tomu i závažnější důvod.

Žijeme v době velkých společenských změn, kdy současný ekonomický a společenský model není udržitelný, a bude třeba jej nahradit občanskou společností. Lidé budou přebírat víc zodpovědnost za své životy a víc se angažovat na řízení společnosti. A samozřejmě distribuce potravin je jedna z nejdůležitějších aktivit. Proto podporuji spolkový obchod Obživa, protože je to důležitý krok k přechodu na novou společnost.

V neposlední řadě taky věřím, že se takto seznámím se zajímavými lidmi.

 

Marie König Dudziaková

Do Obživy jsem se přidala bez váhání, i když do Kobylis to mám trochu z ruky. Ale tuhle myšlenku a její přerod v realitu jsem prostě chtěla podpořit. Jsem rok členkou letenské KPZ. Díky tomu, návštěvě Svobodného statku na soutoku a také tomu, že se mi narodila dcera, se prohloubil můj vztah k jídlu, plodinám i půdě (a to jsem si myslela, jak jsem uvědomělá, pche). Jsme na přírodě závislí a zaslouží si velkou úctu a péči za dary, které od ní dostáváme. Spolkový obchod Obživa je pro mě způsob, jak tuhle úctu prokazovat na spotřebitelském konci řetězce.

 

Vraťka Janovská / krajinná ekoložka

Zdravému jídlu se věnuji profesně i soukromě řadu let přes různé aktivity – aktivní koordinací KPZ CooLAND, evropskými projekty na podporu a síťování ekologických zemědělců v Asociaci místních potravinových iniciativ AMPI, spoluprací s Nadací Pro půdu či spoluzaložením spolku CooLAND, který se zabývá ochranou zemědělské krajiny. Věřím, že to, co jíme, je záležitostí nás všech. Není nutné nechávat všechnu zodpovědnost na zemědělcích, i my, spotřebitelé, můžeme převzít velkou část zodpovědnosti za kvalitu našeho jídla a stav naší zemědělské krajiny.

Do spolkového obchodu Obživa jsem se přihlásila s radostí. Souzním s posláním Obživy, že ekologické zemědělství je založeno na osobních vazbách a vzájemnosti. Potřebujeme znát naše zemědělce, jejich radosti a starosti, znát příběh toho, co jíme a jak to vše souvisí s tím, jak vypadá krajina kolem nás. Držím nám palce, aby se do Obživy přidalo hodně lidí, kterým není jedno, z čeho si každé ráno připraví svačinu.

 


Členové – živitelé

 

Fair&Bio Pražírna

Jsme sociální podnik, kde zaměstnáváme znevýhodněné lidi a pražíme fairtradovou bio kávu. Prosazujeme ekonomickou, sociální a ekologickou udržitelnost. Kávu pražíme ve středočeském Kostelci nad Labem a je ručně balená osobami se zdravotním postižením. Jsme zároveň družstvo jako všichni fairtradoví pěstitelé kávy a podporujeme sdružování lidí a organizací, kterým jde o prospěšnost lidem a přírodě. Družstevní forma podniku pro nás znamená transparentní a společné rozhodování i podporu sociální soudržnosti a prostor pro seberealizaci iniciativních jedinců. Hlásíme se tak k více jak 170-leté tradici družstevního podnikání v českých zemích, které v ničem nezaostávalo za průkopníky ze zemí Západní Evropy. Zároveň usilujeme o rozvoj lokální ekonomiky, komunit a důstojnou práci – nejen zapojením do fair trade, ale i u nás v České republice. Je nás 25 družstevníků, 12 zaměstnanců z toho 9 s handicapem. Většina z nich je s námi stabilně, práce v pražírně totiž pro ně znamená hned několik benefitů najednou: finanční příjem, smysluplnou seberealizaci, mezilidské kontakty, zlepšení vlastních dovedností a vzdělávání. Od našich zákazníků víme, že každému chutná káva jinak. K mání jsou 100% arabiky z Latinské Ameriky, Afriky a Asie jak tradičně upražené ve stylu italského espressa, tak ty světleji upražené, kde vynikají ovocné či květinové chutě – pro fanoušky Třetí kávové vlny. V rámci systému fair trade ukazujeme cestu od pěstitelů ke spotřebitelům jako transparentní a nejkratší možnou.