Proč obživa

Proč jsme založili obŽIVU?

Tomáš Hajzler

V devíti z deseti případů, kdy si připíjíme, si připíjíme na zdraví. Víme, že bez zdraví – ne-mocní, jsme jaksi bez moci. Mimochodem, proto se i při každém setkání zdrav-íme. Někde uvnitř všichni víme, že zdraví je naprostý základ všeho.  V málokterém projektu proto vidím takový smysl jako v Obživě, která má ambici propojit ekozemědělce a ekovýrobce potravin přímo se spotřebiteli. Je pro mě obrovskou nadějí, pomoci vybudovat příklad toho, jak si v dnešním světě obstarávat jídlo, které prospívá zdraví člověka i planety. Příklady jsou nejlepšími učiteli a já proto věřím, že Obživa se stane inspirací dalším podobným projektům, které nabídnou alternativu anonymním nadnárodním řetězcům, plným chemo-potravin přetahovaných po celé planetě napojených na současné průmyslové zemědělství, které ničí přírodu a lidské zdraví jako máloco jiného.  Věřím, že se tak projekt jednoho malého obchůdku někde uprostřed Prahy může stát počátkem něčeho, co jednoho zajistí většině našinců jídlo, které nepoškodlo přírodu a které přitom prospělo jak našemu zdraví tak i radosti většiny. 

 

Lukáš Rudlofský

Chci pomoct ke zvýšení dostupnosti Bio potravin, zlepšit povědomí o ekologickém zemědělství a Obživa je dobrý a spravedlivý“nástroj“ jak propojit sedláky se spotřebiteli. 

 

 

 

Jaroslav Lenhart

Spolek obŽiva pro mě osobně znamená naplnění mé potřeby zatkat do Českého prostředí impulz společného obchodu, tak jak jsem jej poznal například v Německu a nebo z první republiky z tehdejších družstevních prodejen. Taky je pro mě jako pro zemědělce nadějí, že nějaký obchodní subjekt se vymaní z tlaku trhu a začne si uvědomovat co má opravdovou hodnotu pro život náš i budoucích. Velmi si vážím možnosti spolunést tento impulz v naší milé Praze.